Ilustrace

Republiková dopravně bezpečnostní akce

Republiková dopravně bezpečnostní akce

KUTNOHORSKO – Dopravní policisté se na Kutnohorsku zapojili do republikové akce.

V neděli 25. srpna 2024 proběhla na teritoriu územního odboru Kutná Hora republiková dopravně bezpečnostní akce, do které se zapojili dopravní policisté.

Policejní hlídky se zaměřily zejména na dodržování stanovené rychlosti jízdy, způsobu jízdy na železničních přejezdech, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, telefonování za jízdy, technický stav vozidel, dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči před jízdou a na dodržování obecně platných ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Při výkonu služby pátrali policisté i po odcizených motorových vozidlech, hledaných osobách a věcech.

Během akce zkontrolovali 40 vozidel, přičemž zjistili šest přestupků, které na místě vyřešili blokovou pokutou. Z toho ve čtyřech případech šlo o nedodržení stanovené rychlosti v obci.

Dopravně bezpečnostní akce budou nejen v rámci našeho Středočeského kraje probíhat po celé léto. K těmto aktivitám se přidá i prevence, která se bude věnovat motorkářům v rámci projektu „Kolama dolů – učme se přežít a cyklistům v rámci projektu Na kole jen s přilbou. Stranou nezůstane ani prevence k viditelnosti chodců a cyklistů a k bezpečné manipulaci a nehodovosti řidičů elektrokol. Další z preventivních projektů „Řídím, piju nealko pivo!“ je celorepublikový preventivní projekt, jehož partnery jsou Český svaz pivovarů a sladoven, BESIP a Policie ČR. Projekt je zaměřen na prevenci v oblasti požívání alkoholu před, ale i během řízení dopravních prostředků. Cílem projektu je zvýšit povědomí řidičů z hlediska dodržování bezpečnosti a zákona a připomenout řidičům, že alkohol a návykové látky za volan tnepatří.

Do cíle svých cest dojeďte v pořádku. Na daleké cesty nezapomeňte být odpočatí a cítit se dobře. Pokud tomu tak není, snažte se cestu odložit na později. Na silnice se v hojném počtu vydali cyklisté i motocyklisté, respektujte se vzájemně, předvídejte a dbejte vzájemné ohleduplnosti.

Policisté upozorňují všechny účastníky silničního provozu, že obdobné akce, se budou v brzké době opakovat.