Ilustrace

Nultá hodina v autoškole

Nultá hodina v autoškole

Kutnohorsko – Projekt cílí na žáky středních škol, kteří již vlastní řidičská oprávnění či se teprve připravují na jejich získání. Cílem projektu je upozornit mladé začínající řidiče na rizika a faktory, které ovlivňují řízení motorových vozidel, neboť jedna pětina dopravních nehod je způsobena právě začínajícími řidiči.

Projektový den pod názvem „Nultá hodina autoškoly“, který organizuje BESIP MD ve spolupráci s Policií ČR, ZZS a HZS ve čtvrtek 14. března 2024 v SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře. Smyslem projektu je působit na studenty, tedy začínající anebo budoucí řidiče a upozornit je na rizika a faktory, které ovlivňují řízení motorových vozidel. Přibližně jedna pětina dopravních nehod je totiž způsobena právě začínajícími řidiči a tyto nehody mívají nezřídka tragické následky.

V rámci celodenního programu se studenti ve skupinách po projekci filmového dokumentu „13 cest – Zpomal, je ještě brzo!“ střídali na čtyřech stanovištích, kde od zástupců složek IZS a BESIP získali mnoho informací a praktických rad, které využijí právě jako budoucí řidiči.

Stanoviště 1. – BESIP – program o volbě správné autoškoly, jak by měla a neměla vypadat výuka v autoškole

Stanoviště 2. – DOPRAVNÍ PSYCHOLOG – zhodnocení reálných autonehod ve videu, řešení situace před a po nehodě z pohledu lidského chování a dopady nehod na lidskou psychiku, rozbor chování řidičů

Stanoviště 3. – POLICIE ČR – dopravní hlídka policie – reálné situace zastavení mladých řidičů, chování řidičů při kontrole, testy na alkohol, kontrola dokladů aj.

Stanoviště 4. – HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR – zajištění místa a osob při nehodě, postupy a řešení situace pod dohledem profesionálů, záchranářská ulička, bezpečné chování při nehodě.

Na stanovišti kutnohorských dopravních policistů se tak dozvěděli například o tom, jak probíhá zastavování vozidel a samotná silniční kontrola anebo jakým způsobem postupovat, když dojde k dopravní nehodě. V souvislosti se silniční kontrolou je policisté upozornili i na skutečnost, že snaha řidičů vyhnout se kontrole se nevyplácí a vozidlo ujíždějící policejní hlídce je ve většině případů buď dostiženo s využitím různých oprávnění policie včetně tzv. PIT manévru, často však pronásledování končí dopravní nehodou ujíždějícího vozidla, někdy i s tragickými následky.

Od policistů se studenti také dozvěděli, jaké tresty jim hrozí, když usednou za volant bez řidičského oprávnění nebo pod vlivem alkoholu či návykových látek, a také pokud v tomto stavu navíc způsobí dopravní nehodu.

Hlavním cílem pro nás je, aby si začínající i budoucí řidiči uvědomili, že jakmile usednou za volant, mají v rukou nejen život svůj, ale i dalších osob, které případně vezou a samozřejmě také ostatních účastníků silničního provozu. A že nezodpovědnost spočívající v řízení pod vlivem alkoholu nebo drog, přecenění schopností, nepřiměřená rychlost anebo nepozornost, často končí tragicky.