Ilustrace

Beseda s kutnohorským klubem seniorů – Obezřetnost se vyplatí

Beseda s kutnohorským klubem seniorů – Obezřetnost se vyplatí

Kutnohorsko – Policistka se strážníkem informovali seniory, být obezřetný se vyplatí.

Jak se nestát obětí trestné činnosti? To bylo hlavním tématem besedy pro seniory, která proběhla úterý 11. března 2024 v Klubu důchodců v Kutné Hoře.
Právě senioři se často stávají obětí trestných činů. V souvislosti s věkem seniorů se stávají ohroženou skupinou, jelikož jsou snadným terčem u pachatelů díky svým omezeným fyzickým a psychickým schopnostem. Nebezpečí čeká na ulici, v hromadných prostředcích, u lékaře, doma nebo ve společnosti. Zkrátka všude se může stát člověk obětí trestné činnosti a proto záleží na chování každého, zda toto riziko zmírní či přímo vyloučí svojí opatrností a obezřetností.

Základní pravidla na ulici:

– vyhýbejte se osamělým místům, nechoďte v blízkosti domů, nejlépe choďte uprostřed chodníku, svoji tašku nenoste směrem k silnici
– v uzavřených prostorách (např. nebytové prostory v bytových domech) se vyvarujte kontaktu s cizími osobami, nevyužívejte nabízenou pomoc. Pachatel si svoji oběť dobře tipuje, v žádném případě nepouštějte neznámé osoby do domu či bytu. Dobře smyšlená záminka ze strany pachatele (nabízená výhra či akce, žádání poskytnutí pomoci či zatelefonování na tísňovou linku) může seniora přesvědčit o vpuštění cizí osoby do bytu. Pamatujme, že v prvopočátku možného pachatele nerozpoznáme, neboť než si získá vaši přízeň, je ochotný, pozorný, věrohodný a slušný. Pachatel udělá cokoli, aby získal vaši přízeň
– do domu je bezpečné vstupovat, až když jste si jisti, že vás nikdo nesleduje, v opačném případě do domu nezacházejte
– do dveří si pořiďte panoramatické kukátko a v případě, že za dveřmi je osoba, kterou neznáte, nevpouštějte ji do bytu!!! Pachatele na první pohled nepoznáte!!!
– nepropadněte možnosti levné koupi či výhře bez jakékoliv rizika, výhodná koupě či snadná výhra neexistuje!!!

V nejednom případě přišel senior díky své důvěřivosti o své celoživotní úspory a proto buďte opatrní a obezřetní. Dávejte pozor na své osobní věci a dodržováním základních pravidel předejdete mnoha nepříjemnostem.

Příležitost dělá zloděje!!!

Při návštěvě lékaře, v hromadných prostředcích, na procházce v parku, či při nákupu v obchodě jsou právě senioři častou obětí krádeží. Pachatelé pracují ve skupinách, stačí jim jen několik sekund, aby získali vyhlédnutou kořist. Oběť zjistí odcizení např. peněženky až po nějaké době, kdy už se pachatel nachází mimo místo činu.

Základní pravidla:
– nenoste u sebe větší obnos peněz
– peníze nenechávejte navrchu tašky, zavazadla neodkládejte do nákupních košíků či na pult při placení
– své tašce věnujte velkou pozornost, zvláště v místech, kde je větší koncentrace lidí
– v případě použití platební karty, ať již při platbě v obchodě nebo u bankomatu dávejte pozor, zda se vám při zadávání pin kódu nedívá cizí osoba přes rameno, pin kód si nikam nezapisujte

Domácí násilí:
V případě, že se jakákoli osoba stane obětí domácího násilí, je důležité si tuto skutečnost neponechat pro sebe a ihned reagovat.
Domácí násilí je především psychické, fyzické, psychické nebo sexuální násilí, ke kterému dochází mezi blízkými osobami.
Pokud jsou přítomny následující znaky, jedná se o domácí násilí:

1) opakování a dlouhodobost
2) eskalace – domácí násilí se stupňuje od útoků proti lidské důstojnosti k fyzickým útokům až k závažným trestným činům
3) jasné rozdělení rolí – vždy jsou osoby rozděleny na ohroženou osobu a agresora
4) neveřejnost – zpravidla probíhá domácí násilí za zavřenými dveřmi domu nebo bytu

Policie má oprávnění, v případě zjištění domácí násilí agresora vykázat z bytu a to na dobu 10 dní.

Senioři účastníci silničního provozu

Senioři jako chodci
Obecně platí, že vozovku přecházíme kolmo a co nejrychleji. Ale u seniorů je právě přecházení vozovky zásadním kamenem úrazu. Doba přecházení stejného úseku vozovky se u seniora oproti mladému člověku prodlužuje cca o dvouapůlnásobek. Tato zásadní nevýhoda musí být tedy vyvážena dobře promyšleným způsobem provedení celého přecházení přes komunikaci. Hlavně pamatujte, že neexistuje pravidlo, že chodec má na přechodu pro chodce absolutní přednost. Řidiči vozidel musí umožnit chodci bezpečné přecházení, ale chodec nesmí vstupovat do vozovky bezprostředně před jedoucí vozidlo.

Senioři jako řidiči
Senior jako řidič motorového vozidla se musí řídit předpisy, které stanovují, že pravidelným lékařským prohlídkám se musí podrobit řidič nejdříve šest měsíců před dovršením 60,65 a 68 let a nejpozději v den dovršení tohoto věku. Po dovršení 68 let pak musí řidič chodit na pravidelnou lékařskou prohlídku každé dva roky. Doklad o své zdravotní způsobilosti musí mít řidič při řízení vozidla a při silniční kontrole jej předložit policistovi.

Senioři cyklisté
I seniory potkáme na jízdním kole, kdy jsou přímo účastníky silničního provozu a to jako řidiči nemotorového vozidla. Rovněž pro ně platí pravidla pro pohyb v dopravě. Jízda pod vlivem alkoholu je nepřípustná jako jízda u řidičů motorových vozidel. Při jízdě za snížené viditelnosti (např. mlha, tma, déšť) myslete na zlepšení své viditelnosti a na pravidlo „vidět a být viděn“. Noste jako cyklisté i jako chodci reflexní oblečení či doplňky. Reflexní barva odráží světlo ve tmě až na vzdálenost 200 metrů. V porovnání s bílým oblečením je to o 150 metrů dál.

Pravidla cyklistické přilby sice po osobách starší 18 let nevyžadují používat, ale zvažte sami, zda má své opodstatnění:

– riziko úmrtí při pádu z kola bez přilby na hlavě je 19x vyšší
– pád z kola při rychlosti 15km/h je srovnatelný jako skok po hlavě na beton z jednoho metru
– téměř v polovině případů je při pádu z kola poraněna právě hlava

V případě, že se stanete obětí trestného činu zavolejte na linku tísňového volání 158.

Preventivní programy pro seniory probíhají na Kutnohorsku po celý rok. A právě v kutnohorském Klubu důchodců je naplánované další setkání, které proběhne v dubnu a hlavním tématem budou tentokrát dotazy přítomných seniorů.