Ilustrace

Trestní zákon a Přestupkový zákon

Trestní zákon a Přestupkový zákon

Středeční dopoledne dne 7. prosince 2022 navštívili kutnohorští policisté studenty Střední odborné školy a Středního odborného učiliště řemesel v Kutné Hoře, kde s přítomnými diskutovali o problematice trestní odpovědnosti mládeže. Konkrétně vedli diskuzi s prvními ročníky oboru Truhlář, Kuchař a číšník a Kadeřník, Kadeřnice.

Policista nprap. Bc. Tomáš Vávra, Dis., hovořil s žáky o trestním zákoně a jednotlivých trestných činech. Vysvětlil rozdíl mezi přestupkem, trestným činem a proviněním. Vávra neopomenul zmínit věkovou hranici 15 let, která je z tohoto pohledu velmi důležitá stejně jako hranice 18 let. Objasnil některé skutečnosti týkající se trestného činu pomluvy, loupeže, ublížení na zdraví, krádeže, apod.

Společně s preventistkou por. Mgr. Vendulkou Marečkovu se pak zaměřili zejména na některé skutečnosti týkající se trestného činu pomluvy, krádeže, loupeže, výtržnictví, zatajení nálezu, poškození cizí věci apod. Snažili se vysvětlit, že zákony nejsou od toho, aby nás omezovaly, ale aby nás chránily. Neopomněli zmínit pravidla při používání sociálních sítí například zveřejňování fotografií, či streamování živého videa.

Žáci měli možnost klást otázky, dostali jsme se i k problematice volby povolání, konkrétně jsme se bavili o přípravě na povolání policisty. Své povídání příslušníci doplňovali i zajímavými zážitky z praxe. Dopoledne uběhlo ve velmi přátelské atmosféře.

Uvedená setkání s policisty v podobném duchu budou na této škole pokračovat i v budoucnu.