Ilustrace

Policista zachránil lidský život

Policista zachránil lidský život

Kutnohorský policista Josef Špitálník se 10. dubna letošního roku nacházel ve správný čas na správném místě. Ve svém volnu si šel koupit na benzinovou čerpací stanici v obci Golčův Jeníkov občerstvení. V tu chvíli k čerpacímu stojanu vjel plnou rychlostí osobní automobil a narazil do zde stojícího nákladního vozidla. Náraz byl velmi silný a automobil začal hořet i s řidičem, který zůstal ve vozidle.

Policista neváhal, požádal obsluhu stanice o hasicí přístroj a vyběhl ven a okamžitě začal požár hasit. Chtěl rovněž pomoci zraněnému řidiči, který byl zaklíněn uvnitř a nemohl se dostat ven. Duchapřítomně upozornil obsluhu, ať ihned vypne elektrický proud. Do příjezdu hasičů a záchranky požár uhasil a se zraněným řidičem stále komunikoval a kontroloval jeho životní funkce.

Hasičům se podařilo mladíka z vozidla vyprostit až po vystříhání bočního sloupku. Zraněný muž byl pak letecky transportován do nemocnice.

Zasahující policista o svém příkladném jednání nikomu nic neřekl. Josef Špitálník svým duchapřítomným činem zachránil život nejenom zraněnému řidiči, ale také zabránil rozšíření ohně a případnému výbuchu celé benzinové čerpací stanice, který by měl jistě fatální následky.

Kdo je pprap. Josef Špitálník

  • 39 let, u policie slouží čtvrtým rokem, je služebně zařazen na kutnohorském oddělení hlídkové služby
  • jeho záliba je především rybaření, chataření a práce u Policie ČR

O dopravní nehodě napsal Havlíčkobrodský deník + fotografie z místa naleznete ZDE: