Ilustrace

Podvod přes internet – falešný profil

Podvod přes internet – falešný profil

Důvěřivá žena naletěla podvodníkovi. Dne 5. dubna 2021 zahájili kutnohorští kriminalisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu „Podvod“. Dosud neznámý pachatel jako osoba vystupující na facebooku pod jménem Olive Dura, uvedl v omyl důvěřivou ženu. Lživou legendou, že osoba Olive Dura je těžce nemocná, brzy zemře, a proto se jí rozhodla darovat částku ve výši 460.000 EUR, kdy následnou komunikací z poškozené vylákala pod záminkou splacení jistin a provozních nákladů na zajištění darovací smlouvy a převodu darovaných peněz v několika splátkách a na několik zahraničních účtů zaslanou finanční částku v celkové výši 137.828,- Kč.

Bohužel se zdaleka nejedná o první případ, kdy se pachatelé dopustili podvodu prostřednictvím internetu nebo sociálních sítí. „Apelujeme na občany, aby byli nejen při nákupu přes internet obezřetní, zvláště při platbách za zboží či služby, které jsou vyžadovány předem prostřednictvím bankovního převodu“.

Policisté varují před různými podvodníky, kteří ke svému obohacení využívají internetových sítí.

Pachatelé používají falešné nebo kradené doklady totožnosti a technického průkazu vozidla, které zákazníkovi zasílají na email nebo mobilní aplikaci WhatsApp, jako důkaz férového jednání. Pachatel dále vytvoří fiktivní webovou stránku přepravní společnosti a případně i stránku svého smyšleného zaměstnavatele, kde je uvedeno jeho jméno a kontakty tak, aby veškerý průběh obchodu a komunikace se zákazníkem působily věrohodně. Další průběh obchodu je takový, že přepravní společnost s názvem (např. GSS transport, Bakos Transport, atd.) si vyžádá platbu předem na bankovní účet vedený v zahraničí s informací o možnosti vrácení peněz při předávání vozidla, pokud by zákazník shledal na vozidle nějakou závadu a nechtěl ho převzít. Tato fiktivní přepravní společnost nabízí na svých webových stránkách také funkci sledování zásilky. Po odeslání finanční částky na bankovní účet náhle prodávající přestává komunikovat a taktéž nereaguje ani přepravní společnost.“

Důrazně Vás varujeme před těmito nabídkami, škody kupujících jdou až ke stovkám tisíc Kč.

Doporučujeme nikdy nezasílat platbu předem.

Podrobné informace, rady a tipy poskytuje web:

https://bezpecne-online.saferinternet.cz/index.php

  •  Placení kartou na netu
  • Jak můžeš platit online?
  •  E-shopů je spousta! Ale který je ten pravý?!
  • Jak správně vybrat zboží?
  • Nenech se napálit! Podvody při online nákupech
  • 7 zlatých pravidel internetových nákupů
  • Podvody při online nákupech
  • Platba kartou přes internet – na co si dát pozor?
  • Možnosti plateb online
  • Jak vybrat dobrý e-shop

Rizika nakupování na internetových bazarech nebo inzertních portálech

Internetové bazary a inzertní portály, jako např. Bazoš.cz, Sbazar.cz, Hyperinzerce, Avízo.cz, Annonce apod., jsou plné inzerátů a lákavých nabídek prodeje nejrůznějšího zboží. Můžeme zde velmi levně nakoupit, ale také narazit i na falešné nabídky neexistujícího zboží. Rizika nakupování na aukčních portálech

Jen málokdo odolá pokušení nakoupit zboží, byť již použité, za příznivou cenu. A k tomu nám skvěle slouží tzv. aukční portály, tedy www prezentace na internetu, na nichž probíhá elektronická aukce se zbožím či službami, při které není cena zboží předem stanovena a určí se až během dražby v soutěži mezi několika nakupujícími a prodejci.

Rizika nakupování v e-shopech

Nakupování v e-shopech (internetových obchodech) je mezi lidmi stále více populární. Dokladem toho je zjištění Českého statistického úřadu (ČSÚ), podle kterého mělo v minulém roce (tj. 2015) zkušenost s nákupem zboží v e-shopu celkem 42 % Čechů a počet nakupujících přes internet nadále stoupá.

Zdroj :http://www.prevencekriminality.cz/kyberkriminalita-testovaci-provoz/clanky-informace/nakupy-na-netu/

Policie na svých stránkách zveřejnila rady a důležité informace k problematice online podvodů. Informace naleznete níže, stačí jen prokliknout.

#CyberScams

#BuySafePaySafe