Ilustrace

Podvod při koupi playstationu a mobilního telefonu

Podvod při koupi playstationu a mobilního telefonu

Dosud neznámý pachatel na internetových stránkách bazos.cz vystupující pod smyšleným jménem nabízel k prodeji playstation 5. Na inzerát zareagoval poškozený a 20. března letošního roku zaplatil za nabízené zboží částku 15.000,-Kč, kterou dle pokynu prodávajícího zaslal na domluvený bankovní účet. Prodávající po zaslání této částky s poškozeným nekomunikuje a zboží nebylo poškozenému do dnešního dne zasláno.

K podobnému podvodnému jednání došlo na internetovém portálu také 12. března 2021. V uvedený den osobně oznámil mladý muž, že byl prostřednictvím internetového portálu Sbazar.cz podveden. Dosud neznámý pachatel na uvedených internetových stránkách nabízel k prodeji mobilní telefon značky IPhone 12 white, a to za částku 14.000,-Kč. Mladík po předchozí domluvě prostřednictvím e-mailu s prodejcem a na základě ujištění, že se nejedná o podvod, obdržel fotografii osobních dokladů prodávajícího, zaslal na domluvený bankovní účet požadované peníze. Do dnešního dne mu mobilní telefon zaslán nebyl a ani mu nebyla vrácena peněžní částka. Inzerát je smazaný a prodejce nekontaktní.

Policisté varují před různými podvodníky, kteří ke svému obohacení využívají internetových sítí.

Pachatelé používají falešné nebo kradené doklady totožnosti a technického průkazu vozidla, které zákazníkovi zasílají na email nebo mobilní aplikaci WhatsApp, jako důkaz férového jednání. Pachatel dále vytvoří fiktivní webovou stránku přepravní společnosti a případně i stránku svého smyšleného zaměstnavatele, kde je uvedeno jeho jméno a kontakty tak, aby veškerý průběh obchodu a komunikace se zákazníkem působily věrohodně. Další průběh obchodu je takový, že přepravní společnost s názvem (např. GSS transport, Bakos Transport, atd.) si vyžádá platbu předem na bankovní účet vedený v zahraničí s informací o možnosti vrácení peněz při předávání vozidla, pokud by zákazník shledal na vozidle nějakou závadu a nechtěl ho převzít. Tato fiktivní přepravní společnost nabízí na svých webových stránkách také funkci sledování zásilky. Po odeslání finanční částky na bankovní účet náhle prodávající přestává komunikovat a taktéž nereaguje ani přepravní společnost.“

Důrazně Vás varujeme před těmito nabídkami, škody kupujících jdou až ke stovkám tisíc Kč.

Doporučujeme nikdy nezasílat platbu předem.

Podrobné informace, rady a tipy poskytuje web: https://bezpecne-online.saferinternet.cz/index.php

  • Placení kartou na netu
  • Jak můžeš platit online?
  • E-shopů je spousta! Ale který je ten pravý?!
  • Jak správně vybrat zboží?
  • Nenech se napálit! Podvody při online nákupech
  • 7 zlatých pravidel internetových nákupů
  •  Podvody při online nákupech
  • Platba kartou přes internet – na co si dát pozor?
  • Možnosti plateb online
  • Jak vybrat dobrý e-shop

Rizika nakupování na internetových bazarech nebo inzertních portálech

Internetové bazary a inzertní portály, jako např. Bazoš.cz, Sbazar.cz, Hyperinzerce, Avízo.cz, Annonce apod., jsou plné inzerátů a lákavých nabídek prodeje nejrůznějšího zboží. Můžeme zde velmi levně nakoupit, ale také narazit i na falešné nabídky neexistujícího zboží. Rizika nakupování na aukčních portálech

Jen málokdo odolá pokušení nakoupit zboží, byť již použité, za příznivou cenu. A k tomu nám skvěle slouží tzv. aukční portály, tedy www prezentace na internetu, na nichž probíhá elektronická aukce se zbožím či službami, při které není cena zboží předem stanovena a určí se až během dražby v soutěži mezi několika nakupujícími a prodejci.

Rizika nakupování v e-shopech

Nakupování v e-shopech (internetových obchodech) je mezi lidmi stále více populární. Dokladem toho je zjištění Českého statistického úřadu (ČSÚ), podle kterého mělo v minulém roce (tj. 2015) zkušenost s nákupem zboží v e-shopu celkem 42 % Čechů a počet nakupujících přes internet nadále stoupá.

Zdroj :http://www.prevencekriminality.cz/kyberkriminalita-testovaci-provoz/clanky-informace/nakupy-na-netu/

Policie na svých stránkách zveřejnila rady a důležité informace k problematice online podvodů.

Informace naleznete níže, stačí jen prokliknout.

#CyberScams

#BuySafePaySafe